Brancin na žaru

Published on 22 July 2022 at 07:17
Rating: 4.6666666666667 stars
3 votes
Brancin na žaru - recept Kulinastično

Hrustljava riba pečena na žaru.

Zahtevnost: 2 / Čas trajanja: 2 uri


Za pripravo potrebujemo

Svež brancin 1 kg

Olivno olje 2 dcl

Limona

Rožmarin

Sol

Zeliščno maslo - opcijsko

 

Priprava ribe

Ribo vzamemo iz hladilnika in ji temeljito odstranimo luske tako, da z nožem postrgamo od repa proti glavi ribe. Luske odstranimo na obeh straneh, po hrbtu in trebuhu ribe. Ko odstranimo vse luske, ribo z ostrim nožem zarežemo od zadnjične odprtine do brade. Odstranimo vso drobovino in škrge. Očiščeno ribo najprej temeljito osušimo s papirnato brisačko ter jo dobro nasolimo po zunanji in notranji strani (opcijsko jo lahko tudi popopramo).

Nasoljeno ribo naoljimo z olivnim oljem in ji v notranjost dodamo 2 koluta limone in rožmarinovo vejico. V trebušno votlino lahko dodamo tudi česen ali zeliščno maslo. Pripravljeno ribo pustimo na sobni temperaturi do pričetka pečenja.

Brancin na žaru - recept Kulinastično
Brancin na žaru - receptBrancin na žaru - recept Kulinastično

Priprava žara

Za začetek zanetimo močan ogenj, nad katerega postavimo rešetke, ki naj se dobro segrejejo. Vroče rešetke odmaknemo z ognja in jih dobro očistimo s kovinsko ščetko ter naoljimo.

Počakamo, da ogenj ugasne in je oglje razžarjeno. Nad vroče oglje postavimo rešetke za peko in preverimo primerno temperaturo tako, da nad rešetko postavimo dlan in v kolikor jo lahko držimo 2 sekundi, je temperatura ravno pravšnja za peko. V kolikor moramo dlan nemudoma odmakniti, je temperatura previsoka. Temperatura pa je prenizka, kadar lahko dalj časa držimo roko nad rešetko.

Brancin na žaru - recept Kulinastično

Peka ribe

Na rešetko položimo ribo, ki naj bo obrnjena s trebuhom proti nam, da jo bomo lahko kasneje obrnili preko hrbta. Ribo pečemo 30-40 minut na eni strani in jo večkrat premažemo z olivnim oljem. Za mazanje olja po ribi uporabimo vejico rožmarina. 

Ko je riba pečena na eni strani (riba je na eni strani pečena takrat, ko brez težav odstopa od rešetke), jo previdno obrnemo preko hrbta na drugo stran in jo pečemo še nadaljnih 15-20 minut. Vmes jo večkrat premažemo z olivnim oljem s pomočjo vejice rožmarina.

V kolikor se nam med peko kdaj pojavi ogenj, ga ugasnemo s pivom ali vodo.

Brancin na žaru - receptBrancin na žaru - recept Kulinastično
Brancin na žaru - receptBrancin na žaru - recept Kulinastično

Postrežba

Ko je riba pečena, jo previdno odstranimo z rešetke in jo pustimo počivati 5-10 minut, preden jo postrežemo. Pri postrežbi ribe dodamo vejice rožmarina in krhlje limone.

Ob ribi lahko pripravimo več različnih prilog (recepte za priloge bom kmalu objavil).

Priloge so lahko:

  • Blitva s krompirjem
  • Krompirjeva solata s kumarami in čebulo
  • Pečena zelenjava (bučke, jajčevci ali druga zelenjava po želji)
  • Marinirane pečene bučke s česnom in olivnim oljem

Pa dober tek.

Brancin na žaru - recept Kulinastično

Add comment

Comments

Anja
2 years ago

Odlična vecerja v mednarodni zasedbi. Definitivno pet zvezdic.