Goveja juha z rezanci

Published on 14 November 2022 at 10:13
Rating: 5 stars
3 votes
Goveja juha z rezanci - recept Kulinastično

Preprost recept za pripravo tradicionalne goveje juhe z rezanci.

Zahtevnost: 2 / Čas trajanja: priprava 20 minut, kuhanje 180 minut 


Za pripravo potrebujemo

Goveje meso (rebra, prsa) 1000 g (mesarija Avbelj) - dodamo lahko tudi goveji rep

Goveje kosti 4 kos (mesarija Avbelj) - za bolj mesnat okus juhe lahko dodamo kost z mozgom

Čebula 2 kos

Česen 2 stroka

Oranžno korenje 3 kos

Rumeno korenje 1 kos

Koren peteršilja 1 kos

Gomoljna zelena - polovica enega koluta

Koleraba - polovica enega koluta

Por - manjši kos belega dela in dva lista zelenega dela

Steblo zelene - polovica stebla

Zelena 1 vejica

Peteršilj 1 vejica

Steblo petršilja 3 kos

Lovorov list 1 kos

Poper v zrnu 1 čajna žlička

Sol 1 čajna žlička

Muškatni oršček - polovica čajne žličke

Luštrek - opcisjko

 

 

Goveja juha z rezanci - recept Kulinastično

Čebuli razpolovimo in jih na suhi ponvi popražimo in dodamo v lonec z lupino vred.

Goveja juha z rezanci - recept Kulinastično
Goveja juha z rezanci - recept Kulinastično
Goveja juha z rezanci - recept Kulinastično
Goveja juha z rezanci - recept Kulinastično

Meso speremo pod hladno vodo, ga razpolovimo in v lonec dodamo meso ter kosti. Tokrat sem uporabil vrhunsko sveže goveje meso in kosti mesarstva Avbelj - www.okusiavbelj.si.

Goveja juha z rezanci - recept Kulinastično
Goveja juha z rezanci - recept Kulinastično

Zelenjavo operemo, jo razrežemo na večje kose in jo dodamo v lonec skupaj z zelišči. Dodamo tudi česen z lupino in poper v zrnu.

Goveja juha z rezanci - recept Kulinastično
Goveja juha z rezanci - recept Kulinastično

V lonec nalijemo vodo, da prekrije vse sestavine.

Goveja juha z rezanci - recept Kulinastično

Dodamo žličko soli in polovico žličke muškatnega oreščka ter rahlo premešamo.

Goveja juha z rezanci - recept Kulinastično
Goveja juha z rezanci - recept Kulinastično

Lonec pokrijemo s pokrovko in počakamo, da zavre. Peno, ki se nabira na površini, sproti odstranjujemo z žilco.

Goveja juha z rezanci - recept Kulinastično
Goveja juha z rezanci - recept Kulinastično
Goveja juha z rezanci - recept Kulinastično
Goveja juha z rezanci - recept Kulinastično

Ko voda zavre, zamanjšamo ogenj toliko, da se tekočina giblje in ne vre. Pokrovko pripremo in kuhamo 180 minut. Juhe med kuhanjem ne mešamo in v kolikor se nabere pena, jo odstranimo.

Goveja juha z rezanci - recept Kulinastično
Goveja juha z rezanci - recept Kulinastično

Po 180 minutah juho odstavimo in jo pustimo 10 minut, da se umiri in zbistri. Skozi cedilo juho precedimo v drugo posodo. 

Goveja juha z rezanci - recept Kulinastično
Goveja juha z rezanci - recept Kulinastično

V precejeno juho lahko dodamo kuhano korenje in na tanke rezine narezano kuhano goveje meso. V servirno posodico dodamo rezance, ki jih dve minuti kuhamo v slanem kropu. Zalijemo z juho z nekaj korenja in mesa, potresemo s svežim petršiljem ter postrežemo toplo.

Pa dober tek.

Goveja juha z rezanci - recept Kulinastično

Add comment

Comments

There are no comments yet.