Kmečki krožnik s pečenico ali dimljeno klobaso

Published on 3 October 2022 at 09:34
Rating: 4.8 stars
5 votes
Kmečki krožnik s pečenico ali dimljeno klobaso - recept Kulinastično

Klasični slovenski krožnik s kislo repo, matevžem in klobaso.

Zahtevnost: 3 / Čas trajanja: 40 minut


Za pripravo potrebujemo

Sveže klobase 500 g (pečenice ali dimljene klobase) - mesarija Avbelj

Kisla repa 500 g

Kuhan rjavi fižol 400 g

Krompir 400 g

Paradižnikova mezga 60 g

Čebula 200 g

Česen 15 g

Rdeča paprika v prahu 2 žlici

Moka 2 žlici

Maslo 6 žlic

Topla voda 400 ml

Lovorjev list 2 kos

Olje

Poper

Sol

 

Kmečki krožnik s pečenico ali dimljeno klobaso - recept Kulinastično

Krompir operemo, očistimo, narežemo na manjše koščke in ga uparimo ali skuhamo.

Kmečki krožnik s pečenico ali dimljeno klobaso - recept Kulinastično

Za pripravo kisle repe v posodi raztopimo 2 žlici masla. Na raztopljeno maslo dodamo čebulo, ki jo pražimo, da postekleni. Dodamo še česen in ga pražimo, da zadiši.

Kmečki krožnik s pečenico ali dimljeno klobaso - recept Kulinastično
Kmečki krožnik s pečenico ali dimljeno klobaso - recept Kulinastično
Kmečki krožnik s pečenico ali dimljeno klobaso - recept Kulinastično

Ko česen zadiši, dodamo kislo repo, ki jo lahko predhodno tudi malo oplahnemo z vodo, če želimo zmanjšati intenzivnost kislosti. Vse skupaj premešamo.

Kmečki krožnik s pečenico ali dimljeno klobaso - recept Kulinastično

Dolijem toliko vode, da pokrije repo. Dodamo lovorjeva lista, posolimo, popramo in pokrijemo s pokrovko ter kuhamo 20 minut.

Kmečki krožnik s pečenico ali dimljeno klobaso - recept Kulinastično
Kmečki krožnik s pečenico ali dimljeno klobaso - recept Kulinastično
Kmečki krožnik s pečenico ali dimljeno klobaso - recept Kulinastično

Za podmet v kozici raztopimo 2 žlici masla in dodamo paradižnikovo mezgo, ki jo na rahlo popražimo.

Kmečki krožnik s pečenico ali dimljeno klobaso - recept Kulinastično

Dolijemo 400 ml vode, dodamo rdečo papriko v prahu, dve žilci moke in premešamo. Kuhamo do vretja in ugasnemo ogenj. Občasno premešamo.

Kmečki krožnik s pečenico ali dimljeno klobaso - recept Kulinastično
Kmečki krožnik s pečenico ali dimljeno klobaso - recept Kulinastično
Kmečki krožnik s pečenico ali dimljeno klobaso - recept Kulinastično

Ko je kisla repa skuhana ji dodamo podmet in vse skupaj kuhamo še 8 minut.

Kmečki krožnik s pečenico ali dimljeno klobaso - recept Kulinastično
Kmečki krožnik s pečenico ali dimljeno klobaso - recept Kulinastično

Za pripravo matevža v posodo dodamo dve žlici masla. Na maslo dodamo kuhan krompir v koščkih in kuhan rjav fižol. Vse skupaj po okusu začinimo s soljo in poprom ter pretlačimo.

Kmečki krožnik s pečenico ali dimljeno klobaso - recept Kulinastično
Kmečki krožnik s pečenico ali dimljeno klobaso - recept Kulinastično
Kmečki krožnik s pečenico ali dimljeno klobaso - recept Kulinastično
Kmečki krožnik s pečenico ali dimljeno klobaso - recept Kulinastično
Kmečki krožnik s pečenico ali dimljeno klobaso - recept Kulinastično
Kmečki krožnik s pečenico ali dimljeno klobaso - recept Kulinastično
Kmečki krožnik s pečenico ali dimljeno klobaso - recept Kulinastično

Za pripravo svežih pečenic ali dimljenih klobas v posodo nalijemo vodo in jo zavremo. V vrelo vodo dodamo klobase in jih kuhamo 5 minut (če niso sveže jih kuhamo 7 minut). Tokrat sem uporabil res noro dobro pečenico in dimljeno klobaso mesarije Avbelj.

Kmečki krožnik s pečenico ali dimljeno klobaso - recept Kulinastično

Ko so klobase kuhane jih odstranimo iz vrele vode in jih po eni strani zarežemo. Nekaj vode v kateri so se kuhale klobase lahko dodamo tudi h kuhani kisli repi.

Kmečki krožnik s pečenico ali dimljeno klobaso - recept Kulinastično

V ponev dodamo 2 žlici olja in klobase popečemo na obeh straneh.

Kmečki krožnik s pečenico ali dimljeno klobaso - recept Kulinastično
Kmečki krožnik s pečenico ali dimljeno klobaso - recept Kulinastično
Kmečki krožnik s pečenico ali dimljeno klobaso - recept Kulinastično
Kmečki krožnik s pečenico ali dimljeno klobaso - recept Kulinastično

Na krožnik naložimo matevž, klobaso in kislo repo ter postrežemo toplo.

Pa dober tek.

Kmečki krožnik s pečenico ali dimljeno klobaso - recept Kulinastično

Add comment

Comments

Borut
2 years ago

Tole je bila vrhunska večerja. Repa ravno prav kisla, pečenice vrhunsko pripravljene.