Klasični slovenski krožnik s kislim zeljem, ajdovimi žganci in krvavico.
Zahtevnost: 3 / Čas trajanja: 60 minut
Za pripravo potrebujemo
Sveže krvavice 4 kos (krvavice) - mesarija Avbelj
Kislo zelje 1000 g
Ajdova moka 500 g (za žgance na 100 g moke dodamo 300 ml vode)
Domači ocvirki 100 g
Čebula 2 kos
Česen 4 stroki
Rdeča paprika v prahu 1 žlica
Pšenična moka 2 žlici
Mlačna voda 200 ml
Lovorjev list 2 kos
Olje
Poper v zrnu
Sol
Krvavice 6-8 krat, po sredini, prepikamo z zobotrecem in jih, s prepikano stranjo navzdol, položimo na rešetko pod katero položimo pekač, da bo lahko odtekala maščoba in nam krvavice ne bodo počile. Krvavice damo v hladno pečico in nastavimo temperaturo 200 stopinj celzija. Ko pečica doseže željeno temperaturo nastavimo na pečenje zgoraj/spodaj in jih pečemo 40 minut. Po 40 minutah povišamo temperaturo pečice na 230 stopinj celzija in pečemo še 8 minut. Tokrat sem uporabil sveže in zelo okusne krvavice mesarije Avbelj.
Med tem, ko se nam pečejo krvavice, v lonec dodamo kislo zelje in zalijemo z vodo, da pokrije zelje. Dodamo lovorova lista in poper v zrnu ter kuhamo 20 minut.
Med kuhanjem zelja pripravimo podmet. V ponev dodamo olje. Ko se olje segreje dodamo čebulo, ki jo pražimo, da postekleni. Dodamo še česen in ga pražimo, da zadiši.
Ko česen zadiši dodamo pšenično moko in rdečo papriko v prahu in popražimo, da moka rahlo porjavi. Zalijemo z 200 ml mlačne vode in premešamo. Kuhamo na srednjem ognju, dokler se nam ne zgosti.
Podmet dodamo kuhanemu zelju, premešamo, pokrijemo s pokrovko in kuhamo še 10 minut na srednjem ognju. Občasno premešamo.
Za pripravo ajdovih žgancev lonec po dnu naoljimo in nalijemo 1500 ml vode. Dodamo 1 žlico grobe soli in počakamo, da voda zavre. V vrelo vodo stresemo ajdovo moko in počakamo, da zakipi. Ko zakipi s spodnjim delom kuhovnice naredimo 2,5 cm veliko luknjo v sredini zgoščene moke. Pokrijemo s pokrovko in kuhamo 20 minut.
Po 20 minutah ugasnemo ogenj in odlijemo odvečno tekočino (žgančevko), ki jo shranimo. Kuhano ajdovo moko posolimo in mešamo, dokler ne izgine vsa moka. Če je masa presuha po malem dodajamo žgančevko. Premešano maso odstavimo in počakamo nekaj minut, da se delno ohladi.
S kuhovnico zajemamo ajdovo maso in jo ostrgamo z vilico, da dobimo enakomerne ajdove žgance.
V ponev ali posodo dodamo ocvirke in jih popražimo do zlato rjave barve.
Pečene krvavice odstranimo iz pečice in jih pustimo počivati 5 minut, da se rahlo ohladijo. Za postrežbo na krožnik naložimo krvavice, kislo zelje in ajdove žgance, ki jih potresemo z ocvirki.
Pa dober tek.
Add comment
Comments