Tradicionalni grški gyros v izvedbi pite z domačo tzatziki omako.
Zahtevnost: 2 / Čas trajanja: 60 minut
Za pripravo potrebujemo
Piščančja stegna brez kosti in kože 500 g
Listnato testo 275 g
Krompir 200 g
Ribani sir Mozzarella 100 g
Ribani sir Edamec 100 g
Grški jogurt 300 g
Rdeča paprika 1 kos
Kumara 1 kos
Paradižnik 2 kos
Začimbna mešanica za perutnino - Nahrin
Sol
Beli poper
Poper
Sojina omaka
Olivno olje
Krompir narežemo na majhne kocke in ga 10 minut parimo ali ga pokuhamo, da ostane al dente.
V ponev dodamo olivno olje. Ko se olje segreje dodamo uparjen krompir in ga popečemo, da dobimo hrustljav pomfri.
Ko je krompir pečen ga odstavimo na pladenj, da se ohladi.
Paradižnik prerežemo, z žličko odstranimo vodeni del in ga narežemo na majhne kocke.
Rdečo papriko narežemo na majhne kocke. Naribamo oba sira in piščanjčja bedra razrežemo na manjše koščke.
Za pripravo tzatziki omake naribamo kumaro in jo za dobrih 5 minut odstavimo na cedilu, da odteče tekočina. Nato jo z rokami dodatno ožamemo in jo damo v posodico. Dodamo 150 g grškega jogurta in začinimo s soljo ter belim poprom. Opcijsko lahko dodamo še stisnjen česen in par kapljic olivnega olja. Temeljito premešamo in postavimo v hladilnik za 20 minut.
Narezana pišančja bedra začinimo in premešamo. Tokrat sem uporabil odlično začimbno mešanico za perutnino podjetja Nahrin.
V ponev s segretim oljem dodamo meso in rdečo papriko. Rahlo popražimo, dodamo 2 žlici sojine omake in premešamo. Začinimo s soljo in poprom ter pražimo dokler ne izhlapi skoraj vsa tekočina. Občasno premešamo.
Prižgemo pečico in jo segrejemo na 200 stopinj celzija.
Za pripravo nadeva dodamo v posodo pečeno meso s papriko in 150 g grškega jogurta ter premešamo.
Dodamo še ohlajen pomfri (pečen krompir v kockah), oba naribana sira in vse skupaj temeljito premešamo.
Vzamemo pekač za velike mafine in ga s čopičem naoljimo. Tudi zgornjo stranico pekača namažemo z oljem, da se nam pite ne bi prijele na pekač.
Iz listantega testa z okroglim izrezovalnikom (premera 9 cm) izrežemo 8 celih krogov in ob straneh delne kroge, ki jih potem sestavimo, da dobimo 12 pit. V kolikor nam zmanjka testa uporabimo še ostanke testa, da zapolnimo vseh 12 prostorov v pekaču za mafine (tako bomo testo maksimalno izkoristili).
V pekač za mafine naložimo kroge iz testa in jih napolnimo z nadevom.
V segreto pečico vstavimo pekač in pečemo 20 minut v sredini pečice na ventilacijskem načinu. Ko so pite pečene jih odstranimo iz pečice in jih pustimo počivati 5 minut, da se malo ohladijo. Po 5 minutah obrnemo pekač, da se pite ločijo od pekača.
Na pečene gyros pite naložimo na kocke razrezan paradižnik in čezenj naložimo domačo tzatziki omako. Postrežemo toplo.
Pa dober tek.
Add comment
Comments
Tole pa zgleda top! Bo za probat enkrat.
Vrhunski recept. Hvala. To moram čimrej pripravit :-)