Recept za pripravo sočnega zrezka mlade govedine s pečenim krompirjem.
Zahtevnost: 2 / Čas trajanja: 60 minut
Za pripravo potrebujemo
Goveji zrezek hrbet s kostjo mlade govedine - mesarija Avbelj
Krompir
Rožmarin
Timijan
Česen
Drobtine
Koruzni škrob
Groba sol
Sol
Poper
Petršilj
Mleta rdeča paprika
Majoneza
Sriracha - pekoča omaka
Javorjev sirup
Olivno olje
Granatno jabolko - opcijsko
Krompir olupimo, ga narežemo na krhlje, dodamo mleto rdečo papirko, sol, koruzni škrob in olivno olje. Temeljito premešamo. Začinjene krompirjeve krhlje potresemo z drobtinami in jih zložimo na pekač. Pečico segrejemo na 200 stopinj celzija in ko je pečica segreta, vstavimo krompir v sredinski del pečice in ga pečemo 30-35 minut na ventilacijskem naćinu.
Meso predhodno vzamemo iz hladilnika in ga vsaj eno uro pred pečenjem pustimo na sobni temperaturi. Tokrat sem uporabil sveže meso mlade govedine mesarije Avbelj. Predno meso začinimo, ga temeljito osušimo s papirnato brisačo.
Meso bogato začinimo s poprom z vseh strani.
Žar segrejmo na minimalno 240 stopinj celzija in meso pečemo, da temperatura v središču doseže 48 stopinj celzija.
V ponev dodamo olje, maslo, rožmarin, timijan in česen. Ko meso na žaru doseže željeno temperaturo, ga prestavimo v segreto ponev in ga pečemo še 3 minute oz. da temperatura v središču doseže 52 stopinj celzija. Z žlico ga konstantno polivamo.
Ko je meso pečeno ga odstavimo iz ponve in ga pustimo počivati 10 minut. Vmes pripravimo omako. V posodico damo majonezo, sriracha pekočo omako in javorjev sirup ter temeljito premešamo.
Iz pečice vzamemo pečen krompir, meso narežemo na trakove, ga posujemo z grobo soljo in vse skupaj zložimo na servirni krožnik. Potresemo s petršiljem in granatnim jabolkom ter postrežemo toplo s pripravljeno omako.
Pa dober tek.
Add comment
Comments