Preprost recept za pripravo svinjskih kotletov v čebulni omaki.
Zahtevnost: 2 / Čas trajanja: 30 minut
Za pripravo potrebujemo
Svinjski kotleti 4 kos - mesarija Avbelj
Čebula 2 kos
Česen 3 stroki
Jušna osnova 150 ml
Maslo 2 žlici
Smetana za kuhanje 50 ml
Timijan
Petršilj
Sol
Poper
Olivno olje
Meso predhodno vzamemo iz hladilnika in ga pustimo 60 minut na sobni temperaturi. Tokrat sem uporabil vrhunsko sveže svinjsko meso mesarstva Avbelj - www.okusiavbelj.si. Meso temeljito osušimo s papirnato brisačko in ga na obeh straneh začinimo s soljo in poprom. Kotlete ob straneh zarežemo na večih mestih (bela ovojnica), da se nam med peko ne krivijo.
Čebulo narežemo na trakove. Česen in timijan na drobno sesekljamo.
V ponev damo olje in maslo. Počakamo, da se maščoba segreje in nato popečemo meso do zlatorjave z obeh strani. Pečene kotlete odložimo na pladenj in jih prekrijemo z alu folijo.
V ponev, v kateri smo pekli meso, damo nekaj masla in popražimo čebulo. Jakost ognja zmanjšamo, da se nam čebula ne zažge in jo pražimo toliko časa, da je skoraj povsem mehka. Lahko jo pražimo tudi dalj časa. Odvisno, kako nam je všeč. V kolikor jo pražimo dlje, bo omaka bolj temno rjave barve.
Ko je čebula primerno mehka, dodamo česen in ga popražimo, da zadiši. Dolijemo jušno osnovo in smetano za kuhanje.
Začinimo s timijanom, premešamo in v omako dodamo kotlete. Na nizki temperaturi kuhamo še 5 minut.
Pripravljene kotlete naložimo v servirno posodo, potresemo s petršiljem in postrežemo toplo.
Pa dober tek.
Add comment
Comments