Recept za pripravo tradicionalnega govejega golaža, ki smo ga v študentskih letih pripravljali na O2Z2 festivalih/piknikih.
Zahtevnost: 2 / Čas trajanja: priprava 30 minut, kuhanje 240 minut
Za pripravo potrebujemo
Goveje meso 2000 g - mesarija Avbelj
Čebula 3000 g
Paradižnikova pasata 200 g
Paradižnikova mezga 200 g
Goveja kocka 1 kos
Česen 8 strokov
Mleta rdeča paprika 3 žlice
Rdeče vino 200 ml Modri poljubček - RR Selection (uporabimo lahko tudi druge vrste rdečega vina)
Lovorov list 4 kos
Timijan 1 žlička
Sol
Poper
Olivno olje
Čebulo olupimo in narežemo na manjše kose.
V lonec nalijemo olivno olje in dodamo čebulo. Začinimo s soljo in kuhamo na zmernem ognju toliko časa, da se čebula razpusti.
Sesekljamo česen, ga dodamo čebuli in kuhamo 5 minut.
S paličnim mešalnikom zmiksamo čebulo, dodamo lovorjeve liste, govejo kocko, premešamo in dodamo meso. Občasno premešamo in kuhamo toliko časa, da meso porjavi.
Ko meso porjavi oziroma izgubi rdečo barvo, dodamo mleto rdečo papriko.
Premešamo in dodamo vino. Tokrat sem uporabil vrhunsko kvalitetno vino Modri poljubček, ki je v ponudbi pri podjetju RR Selection.
Premešamo in dodamo timijan ter poper.
Premešamo in dodamo paradižnikovo mezgo.
Premešamo in dolijemo 2000 ml vode.
Premešamo in dodamo paradižnikovo pasato.
Premešamo in na zmernem ognju kuhamo vsaj še 220 minut oziroma toliko časa, da meso postane povsem mehko. Med kuhanjem golaž pokusimo in ga po potrebi dodatno začinimo s poprom ter soljo. V kolikor je golaž pregost dodamo še nekaj vode. Kuhan golaž naložimo na servirni krožnik in postrežemo toplo. Ob golažu lahko postrežemo svež kruh, kuhan krompir ali polento.
Pa dober tek.
Add comment
Comments
Super recept. To moram nujno pripravit. Izgleda zelo okusno :-)