Recept za pripravo svinjske krače pečene v pečici z zelenjavo.
Zahtevnost: 3 / Čas trajanja: priprava 30 minut, peka v pečici 150 minut
Za pripravo potrebujemo
Svinjska krača s kožo 2000 g (mesarija Avbelj)
Čebula 2 kos
Češnjev paradižnik 7 kos (lahko tudi več)
Brstični ohrovt 10 kos
Korenje 1 kos
Česen 7 strokov
Svinjska mast (mesarija Avbelj) ali olje
Za marinado:
Sol 2 žlici
Timijan 1 žlička
Čebula v prahu 1 žlička
Rožmarin 1 žlica
Česen v prahu 1 žlička
Origano 1 žlička
Čili 1 žlička
Mleti poper 1 žlička
Gorčica 2 žlici
Olivno olje 1 žlica
Za premaz:
Kečap 2 žlici
Med 1 žlica
Sojina omaka 1 žlica
Rdeča paprika v prahu ali BBQ začimbe 1 žlička
Sok 1 limone
Česen 3 stroki
Svinjsko kračo splaknemo pod tekočo vodo, jo temeljito osušimo s papirnato brisačko in jo po koži prečno zarežemo z nožem (pazimo, da ne zarežemo v meso).
Pripravimo marinado. V posodico damo sol, timijan, čebulo v prahu, rožmarin, česen v prahu, origano, čili in mleti poper ter premešamo.
Dodamo gorčico in premešamo.
Dodamo še olivno olje in vse skupaj temeljito premešamo, da dobimo enakomerno zmes.
Pekač temeljito namažemo s svinjsko mastjo.
Korenje in čebulo narežemo na manjše kose in damo v posodo. Dodamo še brstični ohrovt in češnjeve paradižnike. Rahlo začinimo s soljo in poprom. Dodamo par kapljic olivnega olja in vse skupaj premešamo.
Kračo temeljito premažemo z marinado in jo damo v pekač. Dodamo še zelenjavo in pokrijemo z ALU folijo.
Pečico predhodno segrejemo na 180 stopinj celzija. Ko je pečica segreta, vstavimo pekač in pečemo 120 minut. Med tem pripravimo premaz za kračo. V posodico damo kečap (lahko tudi BBQ omako), BBQ zelišča, sojino omako, sok ene limone, med in strt česen ter vse dobro premešamo.
Po 120 minutah pečenja, kračo vzamemo iz pečice in odstranimo folijo. V mešalnik damo vso pečeno zelenjavo in tekočino, ki se je nabrala v pekaču. Vse skupaj zmiksamo, da dobimo gosto omako.
Kračo premažemo s premazom in jo pečemo v pečici na 200 stopinj celzija še 30 minut.
Ko je krača pečena jo odstranimo iz pečice in jo pustimo počivat 10 minut. Vmes na servirni krožnik naložimo omako. Kračo razrežemo na manjše kose, ki jih naložimo na omako. Potresemo s petršiljem in postrežemo toplo. Poleg lahko postrežemo še pečen krompir s čebulo, ki ga spečemo zadnjih 30 minut v pečici.
Pa dober tek.
Add comment
Comments