Recept za pripravo ocvrtih riževih kroglic polnjenih z mletim mesom in sirom.
Zahtevnost: 3 / Čas trajanja: 120 minut
Za pripravo potrebujemo
ARANČINI KROGLICE:
Riž Arborio 500 g
Maslo 120 g
Paradižnikova mezga 1 žlica
Zelenjavna jušna kocka 1 kos
Jajca 2 kos
Čebula 1/2 kos
Drobtine
Olje za cvrtje 1000 ml
Voda 1000 ml
Sol
Poper
NADEV:
Mleto mešano meso 600 g (50% govedina, 50% svinjina) - mesarija Avbelj
Korenje 1 kos ali dva manjša
Steblo zelene 1 kos ali dva manjša
Grah - opcijsko
Paradižnikova mezga 160 g
Čebula 1/2 kos
Olivno olje 4 žlice
Bazilika ali peteršilj 5 g
Sir Mocarela 200 g
Sol
Poper
Olivno olje
Voda
Sesekljamo čebulo. Korenje in zeleno narežemo na manjše koščke.
V loncu segrejemo olivno olje v katerem popražimo polovico sesekljane čebule.
Dolijemo 1000 ml vode in dodamo zelenjavno jušno kocko ter premešamo.
Dodamo še maslo, žlico paradižnikove mezge in počakamo, da tekočina zavre.
Dodamo riž, premešamo in ga kuhamo, da vsa tekočina izgine. Vmes začinimo s soljo in poprom. Pokrijemo s pokrovko in občasno premešamo, da se nam riž ne prime na dnu. Riž skuhamo al dente.
Kuhan riž naložimo na pladenj, ki ga lahko predhodno ohladimo v zamrzovalniku ali hladilniku, da se nam bo riž prej shladil. Enakomerno ga razprostremo na pladnju in ga pustimo, da se ohladi. Po vrhu riža lahko, opcijsko, potresemo še parmezan.
Med ohlajanjem riža pripravimo nadev. V ponvi segrejemo olivno olje in popražimo polovico sesekljane čebule, korenje in zeleno. Pražimo 10 minut.
Dodamo mleto meso in ga s kuhovnico zdrobimo na manjše kose.
Dodamo baziliko ali petršilj, nekaj vode (cca 50 ml) in paradižnikovo mezgo.
Začinimo s soljo in poprom in po potrebi dodamo še malo vode. Meso se ne sme izsušiti.
Vse skupaj premešamo in kuhamo 20 minut.
Skuhan nadev naložimo na krožnik in ga pustimo, da se ohladi.
Mocarelo narežemo na majhne kocke.
V posodici razžvrkljamo jajci, ki jih rahlo posolimo.
Na krožnik natresemo drobtine, ki jih tudi malo posolimo in premešamo.
Obe roki namočimo v vodo. Na eno roko si naložimo eno plast ohlajenega riža, eno plast ohlajenega nadeva, sir, še eno plast nadeva in zadnjo plast riža ter oblikujemo v kroglico.
V lonec nalijemo 1000 ml olja za cvrtje in ga segrejemo.
Kroglice pomočimo v razžvrkljana jaca in jih povaljamo v drobtinah.
Na krožnik naložimo papirnate brisačke na katere bomo odlagali ocvrte kroglice.
Kroglice ocvremo do zlatorjave barve in jih odložimo na krožnik s papirnatimi brisačkami. Ko ocvremo vse krogilce jih naložimo na servirni krožnik in postrežemo tople.
Pa dober tek.
Add comment
Comments