Recept za pripravo sočne govedine Stroganov v omaki s smetano in gobami.
Zahtevnost: 3 / Čas trajanja: priprava 30 minut, peka v pečici 180 minut
Za pripravo potrebujemo
Goveje meso za pečenko ali rebra brez kosti 1000 g (mesarija Avbelj)
Čebula 1 kos ali dve manjši (trgovina Hruška)
Korenje 2 kos (trgovina Hruška)
Česen 2 stroka (trgovina Hruška)
Gobe 500 g
Smetana 36% 25 ml
Kisla smetana 250 ml
Rdeče vino Cabernet Sauvignon 500 ml
Goveja jušna osnova 1000 ml
Svež petršilj 10 g
Svež timijan 10 g - opcijsko
Maslo 10 g
Mleta rdeča paprika 1,5 žlice
Paradižnikova mezga 2 žlici
Worchestrska omaka 2 žlici
Olivno olje
Sol
Poper
Korenje in čebulo narežemo na večje kose. Česen sploščimo z nožem in vse skupaj shranimo v posodi.
Meso predhodno vzamemo iz hladilnika in ga vsaj eno uro pred pečenjem pustimo na sobni temperaturi. Tokrat sem uporabil sveže meso mlade govedine mesarije Avbelj. Predno meso razrežemon na trakove, ga temeljito osušimo s papirnato brisačo.
Narezano meso zložimo na pladenj. Meso popivnamo s papirnato brisačko in ga posolimo.
V lonec dolijemo olivno olje in ga segrejemo. Meso, v rundah, popražimo do zlatorjeave barve ter ga zložimo na pladenj. Najbolje je, če imamo lonec oz. posodo, ki ima pokrov in jo lahko kasneje postavimo v pečico. V kolikor takšne posode nimamo, lahko uporabimo katerokoli posodo, saj lahko v pečici potem pečemo v drugi posodi, ki je primerna za peko v pečici.
V posodo, v kateri smo pražili meso, damo čebulo, korenje in česen. Kuhamo na srednje močnem ognju približno 5 minut oziroma dokler se veliki koščki korenčka in čebule ne zmehčajo in iz lonca zavije prijetna karamelizirana aroma. Ko opazimo, da se na dnu posode prične nabirati tekočina, dodamo sol, papriko in premešamo, da se prekrije in pražimo še minuto ali dve.
Premešamo, pražimo 1 minuto in dodamo paradižnikovo mezgo, ki jo pražimo še dodatno minuto.
Nato dodamo moko, premešamo in pražimo še 1 minuto. Pazimo, da se nam moka ne prižge.
Dodamo rdeče vino in ga pokuhamo 3 minute. Vmes postrgamo posodo s kuhovnico, da poberemo vse delčke, ki so se prijeli na dnu in na steni posode.
Ko se omaka zgosti, dodamo jušno osnovo in kuhamo do vretja. Pečico medtem segrejemo na 150 stopinj celzija.
Ko omaka zavre dodamo meso in jo ponovno zavremo.
Omako po potrebi dosolimo in dodamo poper.
Zavreto omako prestavimo v posodo za peko v pečici. Pokrijemo s pokrovom in pečemo 180 minut na 150 stopinj celzija.
Po 150 minutah peke, narežemo gobe na četrtine in jih shranimo v posodi.
Svež petršilj seskljamo na drobno.
V manjši posodico damo kislo smetano, ki ji dodamo smetano s 36% maščobe.
Dodamo dve žlici worchestrske omake in vse skupaj premešamo z metlico.
Za pripravo testenin v posodo nalijemo vodo, dodamo sol in počakamo, da voda zavre.
Med tem v ponev dodamo olivno olje in maslo ter vse skupaj segrejemo.
Dodamo gobe in jih pražimo do zlatorjave barve. Vmes dodamo 5 g svežega petršilja (lahko nadomestimo s timijanom) in začinmo s soljo.
Testenine skuhamo po navodilih na embalaži.
Po 180 minutah pečenja iz pečice vzamemo omako.
V posodico z mešanico smetan in worchestrske omake postopoma dodamo omako, da mešanico pravilno stemperiramo.
Postopek ponovimo še dvakrat, da dobimo stemperirano mešanico.
V posodo z mesom vlijemo mešanico in premešamo.
Omaki dodamo gobe in premešamo.
V ponvi segrejemo maslo, dodamo testenine in malo omake ter popražimo. Naložimo na servirni krožnik, dodatno prelijemo z omako, potresemo s petršiljem in postrežemo toplo.
Pa dober tek.
Add comment
Comments