Mesna lazanja

Published on 24 November 2023 at 15:36
Rating: 5 stars
3 votes
Mesna lazanja - recept Kulinastično

Recept za pripravo klasične mesne lazanje z bolognese omako.

Zahtevnost: 3 / Čas trajanja: 200 minut 


Za pripravo potrebujemo

Mleto mešano meso 1000 g (50% govedina, 50% svinjina) - mesarija Avbelj

Testeninski listi za lazanjo 500 g (glej recept Testenine za lazanjo)

Paradižnikova pasata 1000 ml (trgovina Hruška)

Čebula 1 kos velika ali 2 manjši (trgovina Hruška)

Rdeče vino 200 ml (Cabernet Sauvignon) (trgovina Hruška)

Česen 2 stroka (trgovina Hruška)

Korenje 2 kos (trgovina Hruška)

Mleko 250 ml (trgovina Hruška)

Steblo zelene 1 kos ali dva manjša (trgovina Hruška)

Mešani ribani sir 330 g

Mocarela sir 125 g

Parmigiano Reggiano ali Grana Padano ali Pecorino 60 g

Maslo 25 g (trgovina Hruška)

Pšenična moka 25 g (trgovina Hruška)

Sol (trgovina Hruška)

Poper (trgovina Hruška)

Olivno olje (trgovina Hruška)

Muškatni orešček 1/4 žličke

 

Mesna lazanja - recept Kulinastično

Čebulo, korenje in zeleno narežemo na manjše koščke. Česen sesekljamo na drobno.

Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično

V posodo nalijemo olje in ga segrejemo.

Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično

Ko se olje segreje, dodamo zelenjavo in jo pražimo, da čebula postekleni.

Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično

Ko če bula postekleni, dodamo česen in ga popražimo, da zadiši.

Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično

Nato dodamo meso, ki ga s kuhovnico nadrobimo in ga pražimo do svetlo rjave barve.

Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično

Dolijemo vino, premešamo in ga pokuhamo, da alkohol izhlapi. Ko rdeča barva izgine vemo, da je alkohol izparel.

Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično

Dodamo paradižnikovo pasato in premešamo.

Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično

Začinimo s soljo in poprom. Premešamo in počakamo, da zavre. Ko zavre, zmanjšamo ogenj, pokrijemo s pokrovko in kuhamo 60 minut. Občasno premešamo.

Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično

Po 60 minutah odstranimo pokrovko in dolijemo vodo ter kuhamo še 60 minut. Občasno premešamo.

Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično

Med kuhanjem bolognese omake pripravimo še bešamel omako. V kozici, na nizki temperaturi, raztopimo maslo.

Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično

Dodamo moko in od tega trenutka konstantno mešamo z metlico.

Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično

Ko se zmes zgosti, dolijemo polovico mleka in mešamo.

Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično

Na nizkem ognju mešamo in segrevamo. Nato dolijmo preostalo mleko, rahlo posolimo, premešamo in dodamo mleti muškatni orešček.

Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično

Ko je zmes malo bolj gosta kot masa za palačinke, jo odstavimo z ognja in tako imamo pripravljeno bešamel omako.

Mesna lazanja - recept Kulinastično

Pekač premažemo z oljem.

Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično

Na noljen pekač naložimo eno plast bolognese omake in jo enakomerno razporedimo po pekaču.

Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično

Na omako zložimo eno plast testenin za lazanjo.

Mesna lazanja - recept Kulinastično

Dodamo še eno plast omake.

Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično

Na omako potresemo eno plast vseh sirov in nekaj bešamel omake.

Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično

Postopek ponovimo, da napolnimo pekač. Nekaj ribanega sira si lahko prihranimo za dodatno plast sira na vrhu. Pečico predhodno segrejemo na 180 stopinj celzija in lazanjo pečemo 30 minut.

Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično

Po 30 minutah lazanjo vzamemo iz pečice in jo pustimo počivati 10 minut. Nato jo razrežemo, naložimo na servirni krožnik in postrežemo toplo.

Pa dober tek.

Mesna lazanja - recept Kulinastično
Mesna lazanja - recept Kulinastično

Add comment

Comments

There are no comments yet.