Štefani pečenka

Published on 29 November 2023 at 15:27
Rating: 5 stars
2 votes
Štefani pečenka - recept Kulinastično

Recept za pripravo klasične Štefani pečenke iz mletega mesa in trdo kuhanih jajc.

Zahtevnost: 2 / Čas trajanja: 100 minut


Za pripravo potrebujemo

Mleto mešano meso 1000 g (70% govedina, 30% svinjina) - mesarija Avbelj

Jajca 6 kos

Mleko 200 ml (trgovina Hruška)

Čebula 1 kos (trgovina Hruška)

Česen 2 stroka (trgovina Hruška)

Star kruh ali toast 120 g

Jušna osnova 100 ml (goveja ali zelenjavna ali samo voda)

Drobtine 4 žlice

Začimbna mešanica za meso 6 g - (Nahrin)

Sol 1 žlička

Groba sol 1 žlica

Poper 2 ščepca (trgovina Hruška)

Olivno olje 2 žlici (trgovina Hruška)

 

Štefani pečenka - recept Kulinastično

Kruh narežemo na kocke in ga prelijemo z mlekom, da se popolnoma prepoji.

Štefani pečenka - recept Kulinastično
Štefani pečenka - recept Kulinastično
Štefani pečenka - recept Kulinastično

Za pripravo trdo kuhanih jajc damo v kozico grobo sol in nalijemo vodo, ki jo zavremo.

Štefani pečenka - recept Kulinastično
Štefani pečenka - recept Kulinastično

Med temo, ko čakamo, da voda v kozici zavre, na drobno sesekljamo čebulo in česen.

Štefani pečenka - recept Kulinastično

V ponvi segrejemo olje in popražimo čebulo, da postekleni. Nato dodamo česen in ga popražimo, da zadiši. Odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladi.

Štefani pečenka - recept Kulinastično
Štefani pečenka - recept Kulinastično
Štefani pečenka - recept Kulinastično
Štefani pečenka - recept Kulinastično
Štefani pečenka - recept Kulinastično
Štefani pečenka - recept Kulinastično

Ko voda v kozici zavre, z žlico, pazljivo dodamo jajca in jih kuhamo točno 8 minut. Po 8 minutah jih odstavimo z ognja in jih ohladimo s hladno vodo, da ustavimo kuhanje.

Štefani pečenka - recept Kulinastično
Štefani pečenka - recept Kulinastično
Štefani pečenka - recept Kulinastično
Štefani pečenka - recept Kulinastično

V posodici, z vilico ali metlico, razžvrkljamo jajce.

Štefani pečenka - recept Kulinastično
Štefani pečenka - recept Kulinastično
Štefani pečenka - recept Kulinastično

V večjo posodo damo mešano mleto meso in dodamo razžvrkljano jajce, namočen kruh, ohlajeno čebulo in česen. Začinimo s soljo in poprom ter dodamo začimbno mešanico za meso.

Štefani pečenka - recept Kulinastično
Štefani pečenka - recept Kulinastično
Štefani pečenka - recept Kulinastično
Štefani pečenka - recept Kulinastično
Štefani pečenka - recept Kulinastično
Štefani pečenka - recept Kulinastično
Štefani pečenka - recept Kulinastično

Vse skupaj temeljito premešamo z rokami.

Štefani pečenka - recept Kulinastično

Dodamo drobtine in ponovno premešamo, da dobimo enakomerno maso.

Štefani pečenka - recept Kulinastično
Štefani pečenka - recept Kulinastično
Štefani pečenka - recept Kulinastično
Štefani pečenka - recept Kulinastično

Pekač naoljimo. Naložimo meso in v sredini naredimo kanal kamor naložimo olupljena trdo kuhana jajca.

Štefani pečenka - recept Kulinastično
Štefani pečenka - recept Kulinastično
Štefani pečenka - recept Kulinastično
Štefani pečenka - recept Kulinastično
Štefani pečenka - recept Kulinastično

Naložena jajca zapremo z mesom in oblikujemo v struco, ki jo nato obrnemo, da se nam med pečenjem ne odpre. Lahko jo tudi ovijemo v alu folijo ali mrežico. Pečico segrejmo na 180 stopinj celzija.

Štefani pečenka - recept Kulinastično
Štefani pečenka - recept Kulinastično

Ob straneh dolijemo jušno osnovo in v segreti pečici pečemo 50 minut.

Štefani pečenka - recept Kulinastično
Štefani pečenka - recept Kulinastično
Štefani pečenka - recept Kulinastično

Po 50 minutah pečenja pečico nastavimo na funkcijo žar (najnižja stopnja žara), pečenko premažemo z oljem in pečemo še 10 minut. Ko je pečenka pečena, jo odstranimo iz pečice in pokrijemo s folijo ter počakamo 10 minut. Po 10 minutah odstranimo folijo, narežemo na debelejše rezine in postrežemo toplo.

Pa dober tek.

Štefani pečenka - recept Kulinastično

Add comment

Comments

There are no comments yet.