Testo za napolitansko pico

Published on 7 October 2022 at 09:39
Rating: 5 stars
2 votes
Testo za napolitansko pico - recept Kulinastično

Recept za pripravo puhastega testa za pico na napolitanski način.

Zahtevnost: 2 / Čas priprave: 20 minut / Čas prvega vzhajanja: 60-120 minut / Čas drugega vzhajanja: 12-24 ur


Za pripravo potrebujemo

Moka "0" 1000 g - tokrat sem uporabil specialno moko za pice, ki je mehka pšenična moka, mleta iz mešanice različnih pšeničnih zrn srednje moči in mleta na star italijanski način, da so v njen ohranjene vse prehranske vrednosti in lahkotnost. Odlikujejo jo izjemna elastičnost, odlična sposobnost vzhajanja, pečena pica je lahka in lahko prebavljiva. Vrhunec zorenja doseže pri 12 urah. (uporabimo pa lahko tudi druge vrste moke).

Voda 600 ml

Sol 30 g

Suhi kvas 4 g

 

Testo za napolitansko pico - recept Kulinastično

V posodo vlijemo 600 ml mlačne vode in dodamo sol. Z rokami ali metlico sol premešamo, da se v celoti raztopi. 

Testo za napolitansko pico - recept Kulinastično
Testo za napolitansko pico - recept Kulinastično
Testo za napolitansko pico - recept Kulinastično

Dodamo 100 g moke oziroma 10% skupne teže moke, da nevtraliziramo sol. Z metlico temeljito premešamo.

Testo za napolitansko pico - recept Kulinastično
Testo za napolitansko pico - recept Kulinastično
Testo za napolitansko pico - recept Kulinastično

Mešanici dodamo kvas in ponovno premešamo, da se kvas poplnoma raztopi.

Testo za napolitansko pico - recept Kulinastično
Testo za napolitansko pico - recept Kulinastično
Testo za napolitansko pico - recept Kulinastično

Posodo damo v mešalnik in pričnemo s postopnim dodajanjem moke. Nekaj moke si prihranimo za zaključno gnetenje na delovni površini. Testo lahko zgnetemo tudi ročno.

Testo za napolitansko pico - recept Kulinastično
Testo za napolitansko pico - recept Kulinastično
Testo za napolitansko pico - recept Kulinastično
Testo za napolitansko pico - recept Kulinastično
Testo za napolitansko pico - recept Kulinastično

Ko sledi moke izginejo, mešalnik ugasnemo, in na delovno površino potresemo moko.

Testo za napolitansko pico - recept Kulinastično

Testo prestavimo iz posode na delovno površino in pričnemo z gnetenjem.

Testo za napolitansko pico - recept Kulinastično

Testo gnetemo do središčne temperature med 23 - 26 stopinj celzija. Lahko pa se poslužimo tehnike s prstom. Na sredini testa pritisnemo z enim prstom in če se testo vrne v prvotni položaj, je testo pripravljeno za prvo vzhajanje.

Testo za napolitansko pico - recept Kulinastično
Testo za napolitansko pico - recept Kulinastično
Testo za napolitansko pico - recept Kulinastično
Testo za napolitansko pico - recept Kulinastično
Testo za napolitansko pico - recept Kulinastično

Testo prekrijemo z vlažno krpo in ga pustimo vzhajati 60 - 120 minut na sobni temperaturi.

Testo za napolitansko pico - recept Kulinastično
Testo za napolitansko pico - recept Kulinastično

Po prvem vzhajanju testo narežemo na enakomerne kose. Vsak kos testa naj bo med 200 - 250 g.

Testo za napolitansko pico - recept Kulinastično
Testo za napolitansko pico - recept Kulinastično
Testo za napolitansko pico - recept Kulinastično

Vsak kos testa oblikujemo v kroglico in postavimo na pomokano površino, kjer bo vzhajalo 12 - 24 ur. Ker se bodo kroglice povečale za 2x, naj bo med njimi dovolj prostora.

Testo za napolitansko pico - recept Kulinastično
Testo za napolitansko pico - recept Kulinastično

Pladenj ali pekač prekrijemo s folijo za živila in prekrijemo s suho krpo. Pustimo vzhajati 12 - 24 ur na temperaturi med 16 - 22 stopinj celzija (idealna temperatura je 17,5 stopinj). Po drugem vzhajanju je testo pripravljeno za pripravo slastnih pic.

Pa dober tek.

Testo za napolitansko pico - recept Kulinastično
Testo za napolitansko pico - recept Kulinastično
Testo za napolitansko pico - recept Kulinastično

Add comment

Comments

There are no comments yet.