Recept za pripravo puhastega testa za pico na napolitanski način.
Zahtevnost: 2 / Čas priprave: 20 minut / Čas prvega vzhajanja: 60-120 minut / Čas drugega vzhajanja: 12-24 ur
Za pripravo potrebujemo
Moka "0" 1000 g - tokrat sem uporabil specialno moko za pice, ki je mehka pšenična moka, mleta iz mešanice različnih pšeničnih zrn srednje moči in mleta na star italijanski način, da so v njen ohranjene vse prehranske vrednosti in lahkotnost. Odlikujejo jo izjemna elastičnost, odlična sposobnost vzhajanja, pečena pica je lahka in lahko prebavljiva. Vrhunec zorenja doseže pri 12 urah. (uporabimo pa lahko tudi druge vrste moke).
Voda 600 ml
Sol 30 g
Suhi kvas 4 g
V posodo vlijemo 600 ml mlačne vode in dodamo sol. Z rokami ali metlico sol premešamo, da se v celoti raztopi.
Dodamo 100 g moke oziroma 10% skupne teže moke, da nevtraliziramo sol. Z metlico temeljito premešamo.
Mešanici dodamo kvas in ponovno premešamo, da se kvas poplnoma raztopi.
Posodo damo v mešalnik in pričnemo s postopnim dodajanjem moke. Nekaj moke si prihranimo za zaključno gnetenje na delovni površini. Testo lahko zgnetemo tudi ročno.
Ko sledi moke izginejo, mešalnik ugasnemo, in na delovno površino potresemo moko.
Testo prestavimo iz posode na delovno površino in pričnemo z gnetenjem.
Testo gnetemo do središčne temperature med 23 - 26 stopinj celzija. Lahko pa se poslužimo tehnike s prstom. Na sredini testa pritisnemo z enim prstom in če se testo vrne v prvotni položaj, je testo pripravljeno za prvo vzhajanje.
Testo prekrijemo z vlažno krpo in ga pustimo vzhajati 60 - 120 minut na sobni temperaturi.
Po prvem vzhajanju testo narežemo na enakomerne kose. Vsak kos testa naj bo med 200 - 250 g.
Vsak kos testa oblikujemo v kroglico in postavimo na pomokano površino, kjer bo vzhajalo 12 - 24 ur. Ker se bodo kroglice povečale za 2x, naj bo med njimi dovolj prostora.
Pladenj ali pekač prekrijemo s folijo za živila in prekrijemo s suho krpo. Pustimo vzhajati 12 - 24 ur na temperaturi med 16 - 22 stopinj celzija (idealna temperatura je 17,5 stopinj). Po drugem vzhajanju je testo pripravljeno za pripravo slastnih pic.
Pa dober tek.
Add comment
Comments