Jajčna krema z okusom vanilije, ki jo lahko uporabimo pri pripravi različnih sladic.
Zahtevnost: 2 / Čas trajanja: 15 minut
Za pripravo potrebujemo
Mleko 500 ml
Kristalni sladkor 130 g
Rumenjaki 6 kos
Pšenična moka 40 g
Koruzni škrob 30 g
Vanilijieva pasta 1 jedilna žlica ali en strok vanilije
Kozico pristavimo na ogenj in vlijemo mleko.
Dodamo eno jedilno žlico kristalnega sladkorja in premešamo.
Dodamo še eno jedilno žlico vanilijeve paste in premešamo. Kadar uporabljamo strok vanilije, ga razpolovimo, postrgamo semena in vse skupaj dodamo mleku (semena in strok).
Mleko segrejemo do vretja in odstavimo z ognja. Med gretjem mleka tekočino občasno premešamo.
Z metlico v posodi premešamo rumenjake in dodamo kristalni sladkor. Mešamo do svetlo tekoče mase.
Dodamo moko, ki jo pretresemo čez cedilo in premešamo.
Ko je moka enakomerno umešana v jajčno maso dodamo še koruzni škrob, ki ga ravno tako pretresemo čez cedilo. Vse skupaj temeljito premešamo.
V jajčno maso, preko cedila, dodamo polovico mleka in premešamo.
Dodamo še drugo polovico segretega mleka in premešamo.
Jajčno maso, preko cedila, prelijemo nazaj v kozico, pristavimo na ogenj in konstantno mešamo dokler se masa ne zgosti.
Ko se masa zgosti in prične brbotati, ugasnemo ogenj in intenzivno mešamo še dobro minuto, da dobimo lepo kompaktno maso.
Jajčno maso prestavimo na hladen pladenj ali posodo. Enakomerno jo razporedimo po celotni površini in prekrijemo s folijo za živila, da se nam kasneje ne pojavi skorja. Pokrito maso damo za 15 minut v zamrzovalnik in jo nato prestavimo v hladilnik, da se do konca ohladi.
Ko se jajčna masa ohladi jo vzamemo iz hladilnika, odstranimo folijo in jo damo v posodo. Kadar mase ne pripravljamo za otroke lahko na tem mestu dodamo 1 čajno žličko konjaka ali ruma in vso maso, z metlico, ponovno premešamo. Vanilijevo kremo lahko uporabimo za različne sladice (princes krofe, ki so polnjeni z vanilijevo kremo, profiterole, sendvič piškote, kreme za torte, ipd.).
Pa dober tek.
Add comment
Comments