Yaki udon rezanci

Published on 13 February 2023 at 13:33
Rating: 5 stars
1 vote
Yaki udon rezanci - recept Kulinastično

Preprost recept za pripravo udon rezancev s tofujem in šampinjoni v slastni umami omaki.

Zahtevnost: 2 / Čas trajanja: 30 minut


Za pripravo potrebujemo

Udon rezanci 600 g

Gobe 250 g (uporabimo lahko šampinjone, jurčke, bukove ostrigarje, šitake ali druge gobe)

Tofu 200 g (uporabimo lahko različne vrste tofuja oziroma lahko tofu nadomestimo z mesom)

Pak choi (pekinško zelje) 150 g (lahko nadomestimo z zeleno)

Mlada čebula 2 kos

Avokadovo olje (lahko nadomestimo z olivnim oljem)

 

Za umami omako:

Sojina omaka 4 žlice

Ostrigina omaka 3 žlice

Japonsko sladko riževo vino Mirin 1 žlica (lahko nadomestimo s katerokoli jušno osnovo, belim vinom ali pa samo z vodo) 

Rjavi sladkor 3 žličke

Rižev kis 1 žlička (lahko nadomestimo z vinskim ali balzamičnim kisom)

 

Yaki udon rezanci - recept Kulinastično

Najprej pripravimo omako. V skodelico damo sojino omako, ostrigino omako, riževo vino, rjavi sladkor in rižev kis. Vse skupaj temeljito premešamo in shranimo za kasneje. 

Yaki udon rezanci - recept Kulinastično
Yaki udon rezanci - recept Kulinastično
Yaki udon rezanci - recept Kulinastično
Yaki udon rezanci - recept Kulinastično
Yaki udon rezanci - recept Kulinastično
Yaki udon rezanci - recept Kulinastično

Tofu narežemo na majhne kocke. Gobe očistimo in jih poljubno narežemo. 

Yaki udon rezanci - recept Kulinastično
Yaki udon rezanci - recept Kulinastično

Mladi čebuli odrežemo beli del, ki ga narežemo na kolobarje. Zeleni del čebule narežemo na 4 cm dolge koščke.

Yaki udon rezanci - recept Kulinastično
Yaki udon rezanci - recept Kulinastično
Yaki udon rezanci - recept Kulinastično
Yaki udon rezanci - recept Kulinastično

Pak choi (pekinško zelje) operemo in narežemo na poljubno velike koščke.

Yaki udon rezanci - recept Kulinastično
Yaki udon rezanci - recept Kulinastično
Yaki udon rezanci - recept Kulinastično

V ponvi segrejemo olje na katerem rahlo popražimo kolobarje mlade čebule.

Yaki udon rezanci - recept Kulinastično
Yaki udon rezanci - recept Kulinastično
Yaki udon rezanci - recept Kulinastično

Dodamo tofu in ga pražimo 2 minute ter nato dodamo gobe. Vse skupaj pražimo do zlatorjave barve.

Yaki udon rezanci - recept Kulinastično
Yaki udon rezanci - recept Kulinastično
Yaki udon rezanci - recept Kulinastično
Yaki udon rezanci - recept Kulinastično
Yaki udon rezanci - recept Kulinastično

Dodamo pak choi (pekinško zelje) in vse skupaj pražimo 3 minute.

Yaki udon rezanci - recept Kulinastično

Ko se zelje omehča, dodamo še zeleni del mlade čebule in pražimo še 3 minute.

Yaki udon rezanci - recept Kulinastično
Yaki udon rezanci - recept Kulinastično
Yaki udon rezanci - recept Kulinastično

Med pražanjem damo v lonec udon rezance in jih prelijemo z vrelo vodo ter počakamo 2 minuti, da se ločijo. Zelo rahlo jih premešamo in jih odcedimo v odcejevalniku.

Yaki udon rezanci - recept Kulinastično
Yaki udon rezanci - recept Kulinastično
Yaki udon rezanci - recept Kulinastično

Odcejene udon rezance dodamo v ponev, zalijemo z omako in vse skupaj temeljito premešamo. Pražimo še 5 minut in postrežemo toplo.

 

Pa dober tek.

Yaki udon rezanci - recept Kulinastično
Yaki udon rezanci - recept Kulinastično
Yaki udon rezanci - recept Kulinastično
Yaki udon rezanci - recept Kulinastično
Yaki udon rezanci - recept Kulinastično
Yaki udon rezanci - recept Kulinastično

Add comment

Comments

There are no comments yet.