Uporaba različnih smetan in poimenovanja v tujih jezikih.
Smetana za kavo
(mlečna maščoba 10-18%)
Tuje poimenovanje
Half and half, coffee cream, single cream, Kaffeerahm, Kaffeeobers, Kaffeesahne, crème à café, panna da caffè.
Uporaba
Smetana za kavo, kot dodatek juham in omakam. Ni za stepanje in kreme.
Sladka smetana, smetana za kuhanje
(mlečna maščoba 20-25%)
Tuje poimenovanje
Half cream, Halbrahm, demi-crème, mezza panna, single cream.
Uporaba
Klasična smetana za kuhanje, predvsem za omake. Ni za stepanje.
Smetana za stepanje
(mlečna maščoba 30-36%)
Tuje poimenovanje
Full cream, whipping cream, Vollrahm, Schlagrahm, Schlagobers, Sahne, crème entière, crème à fouetter, crème, panna intera, panna da montare.
Uporaba
Smetana za stepanje: za kreme, sladoled, krašenje slaščic.
Smetana za stepanje
(mlečna maščoba 36-48%)
Tuje poimenovanje
Double cream, heavy cream, Doppelrahm, double-crème, doppia panna.
Uporaba
Smetana z večjim deležem maščobe, se stepe in ima zelo penasto strukturo.
Kisla smetana
(mlečna maščoba 10-20%)
Tuje poimenovanje
Sour cream, Saure Sahne, Mileram.
Uporaba
Kot dodatek kremnim juham, za omake in dodatek sadni tortni kremi. Kisla smetana z 10% maščobe je pri nas jogurtova smetana, običajna kisla pa vsebuje 18 ali 20% maščobe. Mileram je kisla smetana boljše kakovosti z 18, 20 ali izjemoma 30 % mlečne maščobe, je gostejša in s prepoznavno aromo zaradi posebne mlečnokislinske kulture.
Kisla smetana
(mlečna maščoba 20-29%)
Tuje poimenovanje
Schmand, Schmant, Schmetten.
Uporaba
Gosta kisla smetana z večjim deležem maščobe, ki jo poznajo v nemško govorečih deželah. Pogosto ji dodajo stabilizator. Za kremne juhe in namaze.
Kisla smetana
(mlečna maščoba 40%)
Tuje poimenovanje
Creme fraiche.
Uporaba
Zelo gosta kisla smetana. Nadomestimo jo vsaj s kislo smetano z večjim deležem (npr. mileram s 30 %). Za kremne juhe in namaze.
Kisla smetana
(mlečna maščoba 70%)
Tuje poimenovanje
Mascarpone.
Uporaba
Uvrstitev med kisle smetane in med sveže sire. Vsebuje zelo veliko mlečne maščobe. Poseben postopek priprave z dodano citronsko kislino. Za kreme slaščic.
Add comment
Comments