Začimbe in uporaba v kuhinji

Published on 18 October 2022 at 10:30

Katere vrste začimb so primerne za različne jedi.


PERUTNINA
Sol, poper, beli poper, rožmarin, origano, timijan, bazilika, čili, kari, žafran, kurkuma, rdeča paprika

RIBE, MORSKI SADEŽI
Sol, poper, beli poper, timijan, rožmarin, bazilika, rdeča paprika, kari, kurkuma

SVINJINA, GOVEDINA
Sol, poper, majaron, kumina, rožmarin, origano, kari, čili, kajenski poper, sladka paprika

SOLATE IN PRELIVI
Sol, poper, koper, bazilika, origano, peteršilj, drobnjak, čili

JEDI NA ŽICO IN ZELENJAVNE JEDI
Sol, poper, majaron, peteršilj, kumina, timijan, čili, kajenski poper

TESTENINE IN JEDI IZ RIŽA
Sol, poper, žafran, bazilika, rdeča paprika, kari, kurkuma

SLADICE
Cimet, klinčki, muškatni orešček, bergamotka, sivka, meta, piment

 

Pomembna pa je seveda količina začimb, ki jih uporabljamo. Pri uporabi posameznih začimb je potrebno vedeti, kaj bomo začinjali in kakšne so lastnosti posemeznih začimb. Kadar gre za začimbe izredno močnega okusa, je dovolj že majhna količina, saj lahko v primeru, ko jo dodamo preveč, prevlada in prikrije okus. V to skupino spadajo predvsem poper, česen, pekoče začimbe in orientalske začimbe.

Blage začimbe, med katere spadajo: rožmarin, timijan, origano, bazilika, majaron, peteršilj in drobnjak, pa lahko uporabimo sveže ali suhe, vendar je za suhe priporočljivo, da jih pred uporabo zdrobimo med prsti, saj s tem spustimo iz njih aromo.

Priporočljivo je, da za prelive in solate uporabimo sveža zelišča, prav tako za ribje jedi in jedi iz morskih sadežev, saj jim te dodajo še več okusa.

Za začetnike je priporočljivo, da se držijo receptur, in se s tem počasi spoznavajo z začimbami in jih kasneje kombinirajo po lastnem okusu.

Lahko pa se poslužimo že v naprej pripravljenih začimbnih mešanic, ki nam olajšajo delo. Na Kulinastično uporabljamo zelo kvalitetne mešanice začimb podjetja Nahrin.

 


Add comment

Comments

There are no comments yet.