Recept za pripravo dušenega rdečega zelja z jabolki in rdečim vinom.
Zahtevnost: 2 / Čas trajanja: 60 minut
Za pripravo potrebujemo
Rdeče zelje 2000 g
Rdeče vino Cabernet Franc 200 ml (RR Selection)
Zelenjavna jušna osnova 200 ml
Jabolka Kiku 2 kos
Čebula 2 kos
Česen 2 stroka
Lovorov list 2 kos
Sol
Poper
Olivno olje
Zelje operemo in narežemo na majhne koščke. Odstranimo notranji trdi del. Čebulo in česen seseklajmo na drobno. Jabolka operemo, olupimo in na grobo naribamo.
V posodo damo olje, ga segrejemo in dodamo sesekljano čebulo.
Ko čebula postekleni, dodamo sesekljan česen in pražimo, da zadiši.
Dodamo zelje, 100 mililitrov vode in lovorjeva lista. Premešamo in pokrijemo s pokrovko ter kuhamo 20 minut, da se zelje delno zmehča.
Po 20 minutah dodamo naribana jabolka in premešamo. Kuhamo brez pokrovke še 10 minut in občasno premešamo.
Po 10 minutah dodamo zelenjavno jušno osnovo in rdeče vino. Tokrat sem uporabil kvalitetno rdeče vino Cabernet Franc, ki je v ponudbi pri podjetju RR Selection.
Zelje kuhamo še dodatnih 20 minut brez pokrovke. Po 20 minutah zelje začinimo s soljo in poporom. Za dodatni umami okus lahko opcijsko dodamo še sojino omako (cca. 100 ml). Kuhamo še 10 minut in ko skoraj vsa tekočina izhlapi, zelje odstavimo.
Zelje naložimo na servirni krožnik in postrežemo toplega. Dušeno rdeče zelje lahko postrežemo kot samostojno jed ali kot prilogo. Tokrat sem ga postregel s tenstanim krompirjem in puranjim zrezkom po pariško (glej recept Puranji zrezek po pariško).
Pa dober tek.
Add comment
Comments