Dušeno rdeče zelje

Published on 19 December 2022 at 11:07
Rating: 5 stars
1 vote
Dušeno rdeče zelje - recept Kulinastično

Recept za pripravo dušenega rdečega zelja z jabolki in rdečim vinom.

Zahtevnost: 2 / Čas trajanja: 60 minut


Za pripravo potrebujemo

Rdeče zelje 2000 g

Rdeče vino Cabernet Franc 200 ml (RR Selection)

Zelenjavna jušna osnova 200 ml

Jabolka Kiku 2 kos

Čebula 2 kos

Česen 2 stroka

Lovorov list 2 kos

Sol

Poper 

Olivno olje

 

Dušeno rdeče zelje - recept Kulinastično

Zelje operemo in narežemo na majhne koščke. Odstranimo notranji trdi del. Čebulo in česen seseklajmo na drobno. Jabolka operemo, olupimo in na grobo naribamo.

Dušeno rdeče zelje - recept Kulinastično

V posodo damo olje, ga segrejemo in dodamo sesekljano čebulo.

Dušeno rdeče zelje - recept Kulinastično
Dušeno rdeče zelje - recept Kulinastično
Dušeno rdeče zelje - recept Kulinastično

Ko čebula postekleni, dodamo sesekljan česen in pražimo, da zadiši.

Dušeno rdeče zelje - recept Kulinastično
Dušeno rdeče zelje - recept Kulinastično
Dušeno rdeče zelje - recept Kulinastično

Dodamo zelje, 100 mililitrov vode in lovorjeva lista. Premešamo in pokrijemo s pokrovko ter kuhamo 20 minut, da se zelje delno zmehča.

Dušeno rdeče zelje - recept Kulinastično
Dušeno rdeče zelje - recept Kulinastično
Dušeno rdeče zelje - recept Kulinastično
Dušeno rdeče zelje - recept Kulinastično
Dušeno rdeče zelje - recept Kulinastično

Po 20 minutah dodamo naribana jabolka in premešamo. Kuhamo brez pokrovke še 10 minut in občasno premešamo.

Dušeno rdeče zelje - recept Kulinastično
Dušeno rdeče zelje - recept Kulinastično
Dušeno rdeče zelje - recept Kulinastično

Po 10 minutah dodamo zelenjavno jušno osnovo in rdeče vino. Tokrat sem uporabil kvalitetno rdeče vino Cabernet Franc, ki je v ponudbi pri podjetju RR Selection.

Dušeno rdeče zelje - recept Kulinastično
Dušeno rdeče zelje - recept Kulinastično
Dušeno rdeče zelje - recept Kulinastično

Zelje kuhamo še dodatnih 20 minut brez pokrovke. Po 20 minutah zelje začinimo s soljo in poporom. Za dodatni umami okus lahko opcijsko dodamo še sojino omako (cca. 100 ml). Kuhamo še 10 minut in ko skoraj vsa tekočina izhlapi, zelje odstavimo.

Dušeno rdeče zelje - recept Kulinastično
Dušeno rdeče zelje - recept Kulinastično

Zelje naložimo na servirni krožnik in postrežemo toplega. Dušeno rdeče zelje lahko postrežemo kot samostojno jed ali kot prilogo. Tokrat sem ga postregel s tenstanim krompirjem in puranjim zrezkom po pariško (glej recept Puranji zrezek po pariško).

 

Pa dober tek.

Dušeno rdeče zelje - recept Kulinastično
Dušeno rdeče zelje - recept Kulinastično

Add comment

Comments

There are no comments yet.