Recept za pripravo sočne, hrustljavo pečene race z dušenim rdečim zeljem in domačimi mlinci.
Zahtevnost: 2 / Čas trajanja: 180 minut
Za pripravo potrebujemo
Raca - sveža ali zamrznjena 2200 g
Čebula 2 kos (trgovina Hruška)
Korenje 2 kos (trgovina Hruška)
Začimbna mešanica za perutnino - (Nahrin)
Rožmarin 2 vejici
Česen 2 stroka (trgovina Hruška)
Olivno olje (trgovina Hruška)
Sol (trgovina Hruška)
Poper (trgovina Hruška)
Domači mlinci 600 g (glej recept Domači mlinci)
Dušeno rdeče zelje 1000 g (glej recept Dušeno rdeče zelje)
Svežo raco vzamemo iz hladilnika vsaj eno uro pred pečenjem. Zamrznjeno raco odtajamo čez noč. Pečico segrejemo na 210 stopinj celzija. Čebulo in korenje narežemo na večje kose in zložimo v posodo. Čebuli in korenju dodamo še 2 stroka olupljenega česna.
V naoljen pekač naložimo zelenjavo.
Raco temeljito obrišemo s papirnato brisačko, da je povsem suha. Nato jo nasolimo in prepikamo z vilico.
Raco temeljito natremo z začimbno mešanico za perutnino.
V pekač naložimo raco in jo začinimo s poprom.
Raco pečemo 25 minut na 210 stopinj celzija. Po 25 minutah temperaturo znižamo na 140 stopinj celzija in pečemo 120 minut (cca 50-60 minut na kilogram race). Vsakih 20 minut raco prelijemo s tekočino, ki se nabere v pekaču.
Po 145 minutah zvišamo temperaturo pečice na 200 stopinj celzija in raco prestavimo v zgornji del pečice ter pečemo še nadaljnjih 25 minut. Na vsakih 5 minut raco prelijemo. Pečeno raco prestavimo iz pečice in jo pustimo počivati 10 minut.
Raco razrežemo in jo naložimo na servirni krožnik. Poleg postrežemo dušeno rdeče zelje in domače mlince ter tako postrežemo slasten Martinov krožnik.
Pa dober tek.
Add comment
Comments